Lærer Ringdahl og eleven Hanna Hansen Av Liss Beth Gjertsen Nyby, IKAF

På slutten av 1800-tallet opplevde Vardø en kraftig befolkningseksplosjon. På litt over 50 år steg folketallet fra fire hundre til over tre tusen. Barnetallene økte raskt og Vardø folke- og middelskole hadde over fem hundre registrerte barn i skolepliktig alder på slutten av 1800-tallet. På begynnelsen av 1900-tallet var hver fjerde Vardøværing under 10 år.

Vardø folke- og middelskole var en stor skole og en attraktiv arbeidsplass for lærere. Hver gang skolen lyste ut en stilling søkte lærere fra hele landet. Til tross for velutdannede lærere slet skolen med disiplinen. Vardø kommune har et godt bevart skolesaksarkiv fra nettopp denne perioden som vitner om en tid med utfordringer i skolen. Blant annet høyt fravær og bruk av straffemetoder.

Skolerådet i Vardø innrømte i et brev datert 1899, at de hadde problemer med disiplinen i skolen. De skrev at de hadde mange og lange fravær uten lovlig grunn. Det var ofte de samme elevene som var borte og disse sinket undervisningen ved at de stadig måtte oppdateres når de kom på skolen. Disse omtales i brevet som «forhardede skøiere» og lærerne stod maktesløse til tross for de straffemidlene de hadde til rådighet - slik som bortvisning og bruk av spanskrøret. Ikke bare var elevene mye borte, de forsømte også hjemmearbeid og glemte ting de skulle ha med seg.

Skolerådet mente det skyldtes slap kontrol og manglende interesse fra hjemmenes side. Skolerådet hadde også svaret på hvorfor hjemmene utviste slapp kontroll i forhold til barnas skolegang: «som en undskyldende omstændighet bør det kanske nævnes, at det uregelmessige levevis der gjerne følger med fiskeribedriften, særlig i den lyse aarstid, vel egentlig ikke bidrar til at vække og fremme børnenes sans for orden og punktlighed.» Skolerådet mente løsningen på problemet var mer legemlig straff i skolen indenfor den af skolelovens optrukne ramme. En av de lærerne på Vardø folke- og middelskole, Ole Ringdahl, som brukte legemlig straff i skolen, skulle få møte mye motstand. Han fikk etter hvert en mengde klagebrev mot seg.

Her kan vi lese ett av de mange klagebrevene fra foreldrene. Brevet er datert 21/2 1898: «Pigen Hanna Hansen er bleven mishandlet i skolen af overnævnte lærer paa på umenneskelig vis. Først 16 slag af spanskrøret, derpaa igjen atter nogle slag saa hun blaanede af og vilde besvime, da stansede han lidt, men tog saa for 3die gang og vilde tage op klæderne paa hende. Pigebarnet vægrede sig og kastede sig paa gulvet med raab og skrik. Blaae flækker viste seg paa hendes arme og ben som kan bevidnes af undertegnede der har seet merkerne og desuden kan hele klassen bevidne alt dette og at hun er blevet klebet af han i armene saa der vistes flækker efter fingrene. Omtalte har ogsaa flere gang blevet slaaet med bøger og har flere viserlige mærker og stygge minder af lærerens behandling…»

Lærer Ole Ringdahl svarer på klagen, 24/2 1898, i et fire siders brev til skolestyret. Han begynner med å fortelle at det var vanskelig å anslå antall slag eleven fikk, men at det ikke var så mange som nevnt i klagen: «om blaae flækker har vist seg på hende, saa kan det aldrig bevises, at jeg har forvoldt dem...» I et ytterligere forsøk på å forsvare sine handlinger skriver han: «…men samtlige elever i 4c klasse skal være mine vidner paa, at Hanna Hansen ikke fik den straf, hun havde fortjent.»

Ringdahl beskrev også utførlig hvordan eleven Hanna Hansen oppførte seg på skolen «kommer som regel for sent paa skolen, svarer med at fnise og le, laver spetakkel, sætter opp ansigt, er snakkesalig, klarer ikke å sitte i ro i timene og knurrer og tramper i gulvet når hun settes for sig selv.» Det skulle vise seg at Hanna Hansen ikke var en elev som var tapt bak en vogn. I brevet fra Ringdahl kommer dette fram: ”Lige siden hun i høst innsendte en egenhændig skreven klage til skolestyret og erfarede, at saadant kunde gaa for seg ustraffet, har hun aabenbart lagt an paa at ærgre læreren.”

Det avsløres altså at skolestyret faktisk har lyttet til eleven. Lærer Ringdahl hadde ikke mye til overs for dette stuntet fra Hanna Hansens side og det har nok plaget han mye at skolestyret tok klagen på alvor. Han skriver: ”Er det ikke merkværdigt , at denne oppfatning af skolestyret og forholdene i det hele kan raade blant elever, der netop paa grund af sin daarlige opførsel af det samme skolestyret er satte i en særklasse? Men det er sikkert, at aarsagen til dette mislige forhold er den eftergivenhed, der ihøst lagdes for dagen lige overfor Hanna Hansen.

Historien ender med at det ble lærer Ole Ringdahl som ikke hadde fulgt med i timene: «Til slutning skal jeg bemerke, at jeg aldrig vilde have tildelt nævnte barn slag, dersom jeg havde været opmerksom paa lovens ordlyd.» Det hører med til historien at skolestyret snudde om på hælen i 1899 og avskaffet bruk av straff i skolen.

Kilder: Vardø: Skolestyret, saksarkiv 1897-1898 Vardø: skolestyret, saksarkiv 1899-1900 «Vardø – grensepost og fiskevær.» Bind 1- Randi Rønning Balsvik, 1989.