I forkant av møtet i Trondheim, sendte fem samer et støttebrev til finansministeren for å sikre at Varanger-samene ble representert. I brevet sto blant annet:

"Som vor største ønske er, at denne mand som heter Johan Roska av Abelsborg, Næsseby, Finmarken, maatte komme i det det store lappemøte som holdes i Throndhjem, Februar".

Fra Finnmark ble det til Trondheim sendt to delegater:
                            Klemet Mathisen Somby fra Karasjok
                            Mathis Johan Roska fra Nesseby

Delegatene fra Finnmark visste å markere seg. Mathis Johan Roska ble valgt til visedirigent under møtet.
Bl.a. frontet Mathis Johan Roska under møtet at det ble etablert en samisk avis.

Mathis Johan Roska ble født i 1876 i Nesseby. Han hadde ikke noen formell utdanning utover folkeskolen men ble allikevel både kjøpmann og herredskasserer. Han var også nominert på lista som stortingskandidat for arbeiderpartiet men måtte av ulike årsaker trekke seg midlertidig fra denne. Det sies at han hadde gode talegaver og var en flink forteller. Hjemmet til Roska ble et samlingssted for unge og gamle som ville vedlikeholde den samiske fortellertradisjonen. Mathis Johan Roska døde i 1956.

Klemet Mathisen Somby ble født nær Kautokeino i 1868 og var reineier. I 1895 flyttet han til Karasjok beiteområde. Før han deltok på landsmøtet i 1917 var han medlem i den siste "Findmarkske fjeldfinkommisjon". Han var også også konsulent for Reinbeitekommisjonen av 1913. Klemet Mathisen Somby døde i 1942.

 

regnskapsprotokol-forside.jpg

 

Vi har lett litt i arkivene til Nesseby kommune og funnet herredskasserer Mathis Johan Roska sin sirlige håndskrift i regnskapsprotokoller

og på flere dokumenter. 

 

regnskap-underskrift-zoom.jpg

 

 

I 1917 var det den gang også viktig med reingjerder. I kommunens regnskap fra 1917 finner vi at Nesseby kommune brukte kr. 3,75 på reingjerder.

 

reingjerder---belop.jpg

 

Digitalt museum har noen bilder av Roska.